Dezider Tóth

Monogramista T.D, narodený 13.3.1947 ako Dezider Tóth vo Výčapoch-Opatovciach. V rokoch 1962-1966 navštevoval Strednú školu umeleckého priemyslu v Bratislave (profesori Rudolf Fila a Štefan Schwartz). V roku 1972 ukončil štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (ateliér profesora Petra Matejku). V roku 1970 sa zúčastňuje na 1.otvorenom ateliéri v dome Rudolfa Sikoru na Tehelnej ulici. Po absolvovaní štúdia sa intenzívne venuje alternatívnym podobám výtvarného umenia, tvorbe objektov, akčnému umeniu, konceptuálnym dielam. Je organizátorom a účastníkom aktivít neoficiálneho umenia v 70. a 80.rokoch 20.storočia v bývalom Československu, v rokoch 1976-77 je to Depozit, od 1979 do 1986 Posun - Majstrovstvo Bratislavy v posune artefaktu, v rokoch 1982-1984 akcie s názvom Terén. V roku 1991 nastupuje na VŠVU na miesto technológa maľby a maliarskych techník a mení koncepciu výučby na Dramaturgiu výtvarného materiálu /teoretické prednášky/, neskôr na dnes už legendárny Neateliér. V roku 1997 si notárskym zápisom mení svoje občianske meno a odvtedy tvorí a vystavuje ako Monogramista T.D. V roku 2001 obháji profesúru na AVU v Prahe. Popri výtvarnej tvorbe sa venuje publikačnej a poetickej činnosti, okrem iného je autorom kníh Urob si masku (Mladé letá Bratislava 1989), Noha k nohe (spoločne s V. Klimáčkom, O.K.O. Bratislava 2005), Nemá kniha (Afad press Bratislava 2005) a autorských textov pod pseudonymom Andro Verdan. V roku 2011 vychádza monografia Nie som autor, som metafora (Slovart a O.K.O. Bratislava). Žije v Brne a v Štramberku.

PrílohaVeľkosť
PDF icon dezider-toth_zoznam-vystav.pdf984.51 KB
PDF icon td_bibliografia.pdf165.12 KB

Biografia

narodený 1947 vo Výčapoch – Opatovciach
žije a tvorí v Bratislave a v Brne

VZDELANIE
1962 – 66, SŠUP, Bratislava, oddelenie aranžérstvo – výstavníctvo, prof. Š. Schwartz, R. Fila
1966 – 1972, VŠVU Bratislava
1970, účastník 1. otvoreného ateliéru
Štúdium absolvuje v roku 1972 v oddelení voľnej maľby prof. Petra Matejku
1972 – 1973, základná vojenská služba na území dnes cudzieho štátu / ČR /
1975 – 1991, slobodné povolanie
V 70. rokoch účastník alternatívnej výtvarnej scény v Československu / Symposion I, II, III, Albumy.../
1976 – 1977, organizuje Depozit, stretávania a výstavy v byte, Moskovská 1
1979 – 1986, organizuje Posun, majstrovstvo Bratislavy v posune artefaktu.
1980 – 1982, účastník Terénov I – IV.
od roku 1991, VŠVU Bratislava
od roku 1997, Monogramistom T.D

Výstavy

SAMOSTATNÉ VÝSTAVY (výber)

2018, Monogramista T.D - idegen, Krokus Galéria, SK
2018, Monogramista T.D - Noční velikost MMXVIII, Moravské zemské muzeum, Brno
2017-2018, Monogramista T.D - FragmenT.D, Muzeum umění Olomouc, Česká republika
2014, Nehybnosť metafor, Galéria 19, Bratislava, SK
2010, Tothalita, Galéria umenia, Nové Zámky, SK
2010, Máš na míň!" (s Tomášom Džadoňom), Krokus Galéria, SK
2007, Monogramista T. D – ani slovo, ani vec, Galeria Jána Koniarka, Trnava, SK
2004, Monogramista T. D: Stěhování a nouzové úniky, Moravská galerie, Brno, CZ
1994, EX, Štátna galéria, Banská Bystrica, SK
1989, Vyhasínanie do svetla, Sovinec, CSSR
1978, Omaľovánky, grafiky, partitúry, Galerie mladých, Brno, CSSR
1976, Depozit, Bratislava, CSSR

SKUPINOVÉ VÝSTAVY (výber)

2017-2018, ČS koncept 70. let, Fait Gallery, Brno, Česká republika
2015, Conceptual Art and Communism 1965 – 1989: 50 Years of Slovak Neo-Avantgarde, Bohemian Benevolent & Literary Association, New York City, USA
2015, niektoré moje príbehy poznám. niektoré počúvam. niektoré vidím., Krokus Bratislava, SK
2015, The soft codes. Conceptual tendencies in Slovak art, Wroclaw Contemporary Museum, Wroclaw, PL
2013, Zostane to v rodine, Galéria mesta Bratislava, Mirbachov palác, Bratislava, SK
2013, Letná výstava 2013 - Miesta pobytu, Krokus Bratislava, SK
2012, Krv, Slovenská národná galéria, Bratislava, SK
2012, Delete, Slovenská národná galéria, SK
2012, Zóny obývania, Krokus Galéria, SK
2011, Mapy, Galéria mesta Bratislava, SK
2008, Between Concept and Action, Galleria Sonia Rosso, Torino, IT
2007, Z mesta von, GHMB, Bratislava, SK
1994, Czech + Slovak Photography, The Boston Athenaeum, Boston, USA
1993, Art Cologne, Kolín, DE
1990, Pocta Chalupeckému, Knihovna Dr. Vacka, Praha, CZ
1985, Primera bienal internacional de poesia visual, Mexico City, MEX
1975, 12 Tschechoslowakische Kunstler, EP Galerie, Berlin, BRD
1970, I. otvorený atelér, Bratislava, CSSR

ZASTÚPENIE V ZBIERKACH
SNG, Bratislava, SK
Národní galerie, Praha, CZ
Kassák Lajos Elmékmúzeum, Budapešť, HU
Fondatione Morra Greco, Torino, IT
Galeria Rottlof, Karlsruhe, DE
Mattress Factory Museum, Pittsburgh, USA

BIBLIOGRAFIA (výber)
Tóth, D. – Meluš, B.: Monogramista T.D. Nie som autor, som metafora. Bratislava 2011.
Geržová, J.: Dezider Tóth. In: Rozhovory o maľbe. Pohľad na slovenskú maľbu prostredníctvom orálnej histórie. Slovart, Bratislava, 2009.
Renotiére, G.: Autorská kniha. In: katalóg Listování (moderní knižní kultura ve sbírkách Muzea umění Olomouc). Muzeum umění, Olomouc 2009.
Rusinová, Z.: Postmoderna „In situ“. In: katalóg Osemdesiate, postmoderna v slovenskom výtvarnom umení 1985-1992. Slovenská národná galéria, Bratislava, 2009.
Brozman, D.: Tóth Dezider. In: katalóg Zo slovenského konceptuálneho umenia. Bratislava, 2008.
Bartošová, Z.: Dezider Tóth. In: katalóg Súčasné slovenské výtvarné umenie 1960-2000. Orman, Bratislava, 2008.
Hrabušický, A.: Socialistický antiobraz. In: Slovenský obraz (anti-obraz). Slovenská národná galéria, Bratislava, 2008.
Matuštík, R.: Poznávam nepatrnosť.. In: zborník Tretia tehla - texty a komentáre k tvorbe Monogramistu T.D. Galéria Jána Koniarka, Trnava, 2007.
Grúň, D.: Slovo ako obraz veci/ vec ako obraz slova. In: katalóg Monogramista T.D – Skrýše a iné. Galéria Linea, Bratislava, 2006.
Bartošová, Z.: Dezider Tóth. In: katalóg Kortárs szlovák művészet 1960-2000. Ernst Múzeum, Budapest, 2005.
Valoch, J.: Monogramista T.D: Ani slovo, ani věc. In: Ateliér, č. 25-26, Praha, 2007.
Rusinová, Z.: Dezider Tóth a jeho žiaci. In: Ateliér, č. 13, Praha, 2005.
Valoch, J.: Jeden uhel pohledu. In: katalóg Slovenské vizuálne umenie 1970-1985. Slovenská národná galéria, Bratislava, 2002.
Hrabušický, A.: Umenie fantastického odhmotnenia. In: katalóg Slovenské vizuálne umenie 1970-1985. Slovenská národná galéria, Bratislava, 2002.
Rusinová, Z.: Dezider Tóth. In: katalóg Umenie akcie 1965-1989. Slovenská národná galéria, Bratislava, 2001.
Markusková, H.: U Monogramistu T.D... In: katalóg Za Malevičom. Galéria umenia, Nové Zámky, 2000.
Valoch, J.: Monogramista T.D a jeho proměny. In: Ateliér, č. 25-26, Praha, 2000.
Matuštík, R.: Dezider Tóth/T.D. In: katalóg Body and The East. Moderna galerija, Ljubljana, 1998.
Markusková, H.: T.D, Andro Verdan és Kassák kalapja. In: skladačka Kassák múzeum és archívum. Kassák múzeum, Budapest, 1998.
Rusinová, Z.: T.D. In: katalóg Limitlos, Kunsthalle, Dresden, 1997.
Rusinová, Z.: Paralela domov-svet. In: zborník Umenie 70. rokov. Vysoká škola výtvarných umení, Bratislava, 1997.
Rusinová, Z.: Dimenzie novej figurácie. In: katalóg 60. roky v slovenskom umení. Slovenská národná galéria, Bratislava, 1995.
Orišková, M.: Offene Erkenntnis, Open recognition. In: katalóg Fragmente. Heiligenkreuzerhof, Wien, 1994.
Orišková, M.: New returns to nature. In: katalóg Naturaly. Budapest Ernst muzem, Budapest, 1994.

Nám. 1. mája 3 , Bratislava
T/F: 00421-(0)2-20728131
office@krokusgaleria.sk
facebook
Copyright © 2015 KROKUS Galéria